Kysyt keneltä tahansa työelämässä olevalta ihmiseltä kuulumisia, kaikilla tuntuu olevan kova kiire. Ajoittainen stressi kuuluu työelämään, mutta jos arki tuntuu loputtomalta suorittamiselta ilman suvantoja ja palautumista, ennen pitkään pelkkä ajatus työstä alkaa ahdistaa.

 

Tutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen kärsii jossain vaiheessa uraansa työuupumuksesta. Määrä on hälyttävän suuri. Pelkästään uupumuksen aiheuttamien taloudellisten kustannusten luulisi herättävän yrityspäättäjät ja henkilöstöhallinnon edustajat pohtimaa sitä, mitä työpaikat voisivat tehdä tukeakseen työntekijöidensä hyvinvointia ja jaksamista.

 

Keskustelimme laulaja Petra Garganon sekä Työterveyslaitoksen vanhemman tutkijan Pia Hounin kanssa siitä, miten työssä jaksamista voitaisiin tukea luovuuteen ja luovuutta tukeviin harrastuksiin panostamalla.

 

Löydä uusia näkökulmia

 

Ensimmäinen uupumuksen oire on yleensä työhön leipääntyminen ja kyynistyminen. Petra ja Pia ovat työpolkujensa varrella huomanneet kuinka suuri merkitys arjen monipuolisuudella on ihmisen jaksamiselle.

 

“Työni on itsessään luovaa ja sen vastapainona olen opiskellut koko elämäni”, kertoo keväällä filosofian maisteriksi valmistunut Petra. “Luova työ ja uurastus kemian opiskelujen parissa ovat tasapainottaneet toisiaan ja tukeneet hyvinvointiani. Yhtenä päivänä olen voinut keskittyä taiteeseen ja kirjoittaa kappaleita tulevalle levylleni. Kun luova työ alkoi tökkiä, siirryin graduni pariin, jonka kirjoittaminen oli erilaista, jäsennellympää tekemistä.”

 

“Kun ihminen poikkeaa tutuista työtehtävistään ja keskittyy hetkeksi luovaan tekemiseen, aivot stimuloituvat tavalla, johon ne eivät ole tottuneet. Luovat harrastukset vapauttavat endorfiineja ja laskevat stressitasoja tehokkaasti. Tämä on tärkeä mekanismi työuupumuksen estämisessä ”, toteaa Pia.

 

“Vieras ärsyke sykähdyttää aivoja. Sain itse aikanani hyvän neuvon siihen, mitä kannattaa tehdä, kun kirjoittaminen ei suju: vaihda kynä toiseen käteen. Pieni muutos avaa pään sisällä uusia reittejä ja vie paikalleen jämähtänyttä prosessia eteenpäin. Kun pääsee ylittämään epämukavuusalueensa, voi luoda todella mielenkiintoisia ja palkitsevia juttuja”, Petra neuvoo.

 

Luovien alojen harrastaminen voi kuulostaa pikkukivalta tekemiseltä niin sanotun oikean työn lisänä. Mutta onko taiteellisempien harrastusten omaksumisella oikeasti työikäisten ihmisten terveydelle konkreettista hyötyä kuten esimerkiksi liikunnalla on?

 

“Lontoossa tehtiin tutkimus, jossa liikemiehet piipahtivat lounastauolla taidenäyttelyissä”, kertoo Pia. “Osallistuneiden kortisolitasot mitattiin heidän palattuaan toimistolle. Jokaisen stressitaso oli laskenut näyttelyssä käynnin jälkeen. Pieni muutos rutiiniin kannatti, sillä kulttuurista lounaalla nauttineet kokivat myös olevansa iltapäivällä entistä tuotteliaampia ja virkeämpiä. Erinomainen mittarihan työhyvinvointiin tehdyn satsauksen vaikutuksesta on yrityksen sairauspoissaolojen määrän kehittyminen”.

 

Ruoki monipuolisuuttasi ja potentiaaliasi

 

Luovat harrastukset on totuttu näkemään mukavana ajanvietteenä, joilla ei ole mitään tekemistä työelämän kanssa. Vaikka luova harrastus ennaltaehkäisisi työntekijöiden uupumusta, mitä lisäarvoa sillä on, että kirjanpitäjä on aktiivinen harrastajateatterin toiminnassa tai myyjä piirtää vapaa-ajallaan sarjakuvia?

 

“Nopean informaation aikakautena olemme unohtaneet sivistyksen merkityksen hyvinvoinnille. Sivistys on sosiaalista ja kulttuurista pääomaa, joka auttaa toimimaan yhteiskunnassa ja kasvattaa resilienssiä eli kykyä palautua, mukautua ja toimia joustavasti. Tutkimusten perusteella tiedämme, että mitä enemmän ihmisellä on resilienssiä, sitä enemmän hänellä on ongelmaratkaisukykyä. Tätä taitoa vaaditaan työelämässä kaikilta. Voidaan sanoa, että satsaus työntekijöiden sivistyksen tukemiseen on satsaus yrityksen tulevaisuuteen”, toteaa Pia.

 

“Moni ihminen on lapsena harrastanut taiteita ja se on kehittänyt heissä potentiaalia, joka ei välttämättä pääse työelämässä esille. Jo suomalaisten hurahtaminen karaokeen kertoo siitä kuinka meillä on halua laulaa ja nauttia musiikista”, huomauttaa Petra.

 

“Kaavamaisessa arjessa emme välttämättä huomaa millaisia piileviä kykyjä työtovereillamme on. Olisi hyvä löytää tapoja tunnistaa ja hyödyntää ihmisten luovien harrastusten kautta kehittämää potentiaalia työpaikoilla. Toiset osaavat eri kieliä, toiset esiintyä ja jotkut taas ovat todella taitavia ruoanlaittajia”, Pia muistuttaa.

 

Mahdollisuus hyödyntää omaa potentiaalia myös työelämässä lisää mielenkiintoa työtä kohtaan ja tekee työstä ihmiselle mielekästä, tukien työssä jaksamista. Vaikka yrityksen tietoturvapäällikön kuoroharrastuksesta ei olisi suoraa hyötyä yritykselle, voi esiintymistaito olla hänelle tarpeen kun hänen on vakuuttavasti kerrottava koko yritykselle uusista tietoturvaohjeista.

 

“Kaikella sillä mitä ihminen on elämänsä aikana tehnyt ja kokenut on merkitystä ja kaikkea oppimaansa voi hyödyntää eri elämänvaiheissa. Kun opiskelin kemiaa, tein samalla töitä musiikin parissa. Kurssitoverini sen sijaan olivat kesätöissä lääkefirmoissa. Mietin välillä miten työllistymiseni käy, koska työkokemukseni on eri alalta kuin muilla samaan aikaan kanssani valmistuneilla. Uskon kuitenkin, että kaiken kokemuksen voi kääntää hyödyksi. Pystyn taatusti yhdistämään kemian tuntemukseni tulevaisuudessa esimerkiksi keikkailun kautta kehittämään kykyyni kohdata suuria määriä ihmisiä luontevasti”, Petra vakuuttaa.

 

Luovat breikit eivät vain paranna ihmisten mielialaa, vaan kehittävät erilaisia taitoja monipuolisesti. Kun panostamme hyvinvointiimme aikatauluttamalla arkeemme työn ja liikunnan lisäksi tapoja kehittää luovuuttamme, voimme pienellä vaivalla löytää uusia näkökulmia, kokea stimuloivia elämyksiä ja samalla ehkäistä elämäniloamme syövää uupumusta.

 

Haastattelu on osa Breaksin (ent. Hobby Agency) viisiosaista blogisarjaa, jossa keskustellaan kiinnostavien suomalaisten asiantuntijoiden kanssa työelämän ja luovuuden yhdistämisestä.