Arjen keskellä sisäinen äänesi saattaa hukkua puhelimen pirinän, sähköpostin ilmoitusäänen ja videopalaverien pulinan alle. Elämästä katoaa väri, jos et ole kosketuksissa sisimpääsi tai tunnista, mitkä asiat kiinnostavat ja innostavat. Elämääsi pitkästyneenä et ole myöskään kaikkein motivoitunein työntekijä.

 

Luovat harrastukset ovat antaneet monille työkaluja kanavoida sisäistä ääntään ja tutustua siihen, mistä he oikeasti unelmoivat. Arjen paineiden keskellä itsensä ja omien unelmiensa toteuttaminen luisuu helposti tärkeysjärjestyksessä alimmaksi. Siksi meille kaikille tekisi hyvää toisinaan höllentää arjen tahtia sanelevaa minuuttiaikataulua ja kokeilla mitä uusi, taiteellisempi harrastus voi tuoda elämäämme.

 

Unelmoinnin ja luovuuden merkityksen elämän mielekkyydelle ja kunnianhimolle tuntevat myös monipuolisen uran tehnyt, muun muassa Bullet for My Valentine -yhtyeen kiertuemanagerina toiminut seikkailuopas Dave Lucas ja kolmea yritystä samanaikaisesti johtava valokuvaaja Jere Hietala. Intohimo, halu toteuttaa unelmiaan ja kunnianhimo ovat vieneet kummatkin urallaan eteenpäin.

 

 

Luovuus kasvattaa työkalupakkia

 

Inspiraatio tekee arjesta kiinnostavampaa. Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että luovan alan edustaja hakee inspiraatiotaan toisten luovuudesta.

 

“Kun etsin inspiraatiota valokuvaukseen, en etsi sitä muiden valokuvaajien teoksista vaan renessanssiajan taidemaalareilta. Caravaggio, DaVinci ja Michelangelo ovat minulle tärkeitä esikuvia. Rakastan Roomaa ja saan sen sadoista kirkoista sekä tietenkin Vatikaanista aina uutta inspiraatiota”, valottaa Jere inspiraation lähteitään.

 

Inspiraation ammentaminen taito- ja taideharrastusten parista ei ole luovan alan edustajien yksinoikeus. Omaa työkaluvalikoimaansa voi kasvattaa harrastusten kautta, vaikka oma työ ei olisi taiteellisimmasta päästä. Kiertuemanagerina Daven työnkuvaan tien päällä kuuluu omien sanojensa mukaan panna asioita kuntoon ja huolehtia siitä, että yhtye, tekniikka ja muut kiertueen työntekijät pystyvät keskittymään sataprosenttisesti omaan työhönsä.

 

“Harrastaminen ja luovuus eivät ole minulle tapa rentoutua, vaan tapa kerätä työkaluja, joilla teen bisnestä. Olen viettänyt suuren osan elämästäni kiipeillen ja opastaen muita kiipeilijöitä. Haastavan seikkailuopasurani ansiosta minulla on loistava työkalusetti, jota käytän päivittäin. Erityisesti ihmisten johtamiseen tarvitsemani taidot ja kyky “ajatella jaloillani” ovat tarpeen tien päällä, kun matkaamme keikkakaupungista toiseen”, kertoo Dave työstään.

“Kun dokumenttini (sarvikuonojen salametsästyksestä) valmistuu, siitä tulee suurin saavutukseni koskaan, koska kaikista tekemistäni asioista sillä on eniten merkitystä tälle maailmalle”, kertoo Jere intohimostaan.

 

Vanha totuus on, että inspiraatio ei synny odottamalla vaan tekemällä. Jere on huomannut, että työtä tekemällä hän voi paitsi toteuttaa unelmiaan myös kehittää itseään ihmisenä ja löytää uusia unelmia. Mikään työ ei mene hukkaan vaikka suunta uran aikana muuttuisi, sillä matkan varrella kerätyt työkalut ovat tarpeen uusia ovia avatessa.

 

“Urani alussa unelmani olivat ehkä egoistisia, mutta niitä unelmia toteuttaessa opin taitoja, joita hyödynnän vielä tänä päivänä kun pääasiallisena tavoitteenani on jättää jotain hyvää jälkeeni”, pohtii Jere.

 

 

Hyviä työkaluja tarvitaan unelmien toteuttamiseen

 

Arjen tahti puristaa toisinaan ihmisestä mehut. Työ, perhe ja tavoitteellinen liikuntaharrastus voivat täyttää kalenterin äärimmilleen. Kun arjen sujuvuus on kiinni minuuttiaikataulussa pysymisestä, monilta herpaantuu ote omien unelmiensa toteuttamisesta.

 

“Kun aloitin työt valokuvaajana, unelmani ja intohimoni olivat aika turhamaisia: millaista autoa ajan, millaisiin vaatteisiin pukeudun. Meni noin kymmenen vuotta ymmärtää, että egoismi ei riitä minulle. Sain eniten iloa projekteista, joissa olin antavana osapuolena. Huomasin, että haluan jättää positiivisen jäljen tähän maailmaan. Sarvikuonojen salametsästyksestä kertovan If A Rhino Falls -dokumenttini traileri on herättänyt kansainvälistä huomiota. Kun dokumenttini valmistuu, siitä tulee suurin saavutukseni koskaan, koska kaikista tekemistäni asioista sillä on eniten merkitystä tälle maailmalle”, kertoo Jere innoissaan.

 

Omasta henkilökohtaisesta kokemuksestaan Dave tietää, että unelmien seuraaminen voi viedä ihmisen pois taloudellisesti vakaalta uralta. Hänen tapauksessaan luottamus kutsumukseen antoi hänelle voimaa oman intohimonsa seuraamiseen.

 

“Opiskelin meribiologiaa ja olin suuntautumassa tutkijanuralle. En kuitenkaan kokenut tutkimuksen ja luennoinnin olevan minulle sopiva juttu, joten lähdin kiipeilemään. Kiipeily on minulle intohimo. Ajattelin, että jos jokin asia tekee minut onnelliseksi, minun kannattaa jatkaa sen tekemistä. Ajattelin, että jos vain jatkan kiipeilyä tarpeeksi kauan, tulee minusta jonakin päivänä niin hyvä siinä, että joku maksaa minulle palkkaa kiipeilystä. Menestys ei kuitenkaan syntynyt yhdessä yössä ja tein monia hanttihommia rahoittaakseeni intohimoni. Lopulta olin niin hyvä, että yritykset alkoivat pyytää minua minua oppaaksi erilaisille retkille. Nämä kiipeilyn kautta kerryttämäni taidot ovat olleet minulle hyödyksi myös tehdessäni töitä television, musiikin ja monien muiden alojen parissa. Uskon, että jos ihmisellä on intohimoa ja kykyä sitoutua, voi liki kenestä tahansa tulla menestyksekäs unelmaurallaan”, hän muistuttaa.

 

“Oman kokemukseni mukaan paras tapa ehkäistä apatiaa on järjestää elämänsä niin, ettei apatialle jää tilaa. Olen kuullut monien kertovan, kuinka he ovat pitkästyneitä elämäänsä. Minusta silloin pitäisi mennä itseensä ja kysyä, että mikä minua oikein pitkästyttää. Meillä on vain yksi elämä! Jos kokee tuhlaavansa elämänsä nykyisessä työssään, tulisi erota tehtävästään ja lähteä toteuttamaan sitä tarkoitusta, jota varten on tähän maailmaan syntynyt”, kannustaa Jere.

 

Massiivinen elämänmuutos ei ole kuitenkaan kaikille mahdollinen. Joidenkin kohdalla asuntolaina ja pienet lapset saattavat rajoittaa mahdollisuutta vain sanoa pomolle heipat, heittää rinkan selkään ja lähteä reppureissaamaan Kaakkois-Aasiaan.

 

“Minulta on myös usein kysytty mitä voisi tehdä kun elämä tökkii ja olen neuvonut ihmisiä Jeren tavoin. Monet neuvomistani ihmisistä ovat kuitenkin todenneet, etteivät he voi tehdä suurta elämänmuutosta. Ei täydellinen elämänmuutos olekaan kaikille välttämätön. Monet elävät oikein hyvää elämää jo nyt, mutta kaipaavat pientä piristettä ja merkityksen tuntoa elämäänsä. Silloin erilaiset taito- ja taideharrastukset tulevat tarpeen”, tietää Dave.

 

“Teemme joka päivä satoja mikrotason valintoja, jotka tuovat elämäämme harmautta. Jos ei ole valmis totaaliseen elämänmuutokseen, voi aloittaa sillä, että tekee kerran päivässä yhdestä näistä valinnoista erilaisen, kiinnostavan. Olen itse nopealiikkeinen ja voisin leipääntyessä hyvinkin tehdä isoja, nopeita muutoksia. Mutta uuden innon elämäänsä voi löytää myös tekemällä muutoksia pikkuhiljaa”, huomauttaa Jere.

 

 

Unelman toteuttaminen vaatii 10 000 tuntia työtä

Mistä sinä unelmoit? Osa meistä osaa silmää räpäyttämättä kertoa toiveistaan ja haaveistaan, mutta osalle tähän kysymykseen vastaaminen voi olla hankalaa. Vaikka se mistä unelmoi ja mikä itseään motivoi ei olisi täysin selvää, ei se tarkoita etteikö sisimmässään jokaisella olisi unelmia.

 

“Me kaikki tarvitsemme elämään tasapainoa, oli ammattimme sitten mikä tahansa. Erilaiset taito- ja taideharrastukset tuovat tasapainoa elämään. Harrastusten kautta löydämme elämään uusia näkökulmia ja pääsemme hieman rentoutumaan samalla. Nuo hetket ovat arvokkaita, sillä niinä hetkinä pääsemme tutustumaan itseemme kaikkein syvällisimmin”, kertoo Dave.

 

Siinä missä teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja paineet työelämässä kovenevat, unohdamme herkästi että me ihmiset emme ole koneita. Jos siis uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto tai verkostoituminen asiantuntijamessuilla tuntuu kankealta, kannattaa muistaa, että harjoitus tekee meistä mestareita.

 

“Me olemme biologisia olentoja, jotka elävät alati kehittyvässä teknologisessa ympäristössä. Uskon, että kun keskittyy johonkin luovaan tekemiseen, esimerkiksi piirtämiseen, pysyy lähempänä omaa ihmisyyttään. Mitä väliä sillä on vaikka olisikin huono piirtämisessä? Meillä on oikeus olla huonoja jossain! Eikä kenestäkään voi tulla hyvää piirtäjää yhdessä yössä. On hyvä muistuttaa itseään läpi elämän, ettemme ole täydellisiä eikä meidän tarvitsekaan olla, mutta voimme aina oppia uutta. Tarvitsemme vähintään 10 000 tuntia harjoitusta, jotta meistä tulee jonkin tietyn alan taitureita”, muistuttaa Jere.

 

Kiireessä saatamme vaatia liikaa sekä itseltämme että toisiltamme unohtaen, ettei kukaan meistä ole täydellinen. Kokeilemalla välillä uusia asioita pysymme kosketuksissa omaan ihmisyyteemme, opimme uusia asioita ja saamme uusia elämyksiä.

 

Oli siis kyse sitten taulukkolaskennasta, yleisölle puhumisesta tai sarjakuvan piirtämisestä, jokainen virtuoosi on aloittanut harjoittelunsa nollapisteestä. Tekemällä oppii niin uusia taitoja kuin uutta tietoa itsestään.

 

Joten, mistä sinä unelmoit? Mitkä asiat motivoivat sinua arjessasi? Olisiko aika tehdä suuri elämänmuutos, vai onko elämäsi jo niin hyvää, että muutamalla erilaisella valinnalla siitä tulisi sinulle riittävän mielenkiintoista? Voisiko laulaminen, valokuvaus tai tanssi olla sinun tapasi kanavoida sisäistä ääntäsi ja päästä uudelleen kosketuksiin motivaatiosi kanssa?

 

 

Valokuvaaminen inspiroi biologia urallaan

 

Jeren ja Daven tarinat eivät ole poikkeuksellisia. Vaikka ihminen ei työskentelisi perinteisesti taiteelliseksi koetulla alalla, voi hän saada uutta inspiraatiota työhönsä taiteellisista harrastuksista. Katso alla olevalta videolta, kuinka Hasse kertoo siitä kuinka valokuvaaminen on ohjannut biologin uraa erilaisiin suuntiin.

 

Olisiko teidän yrityksessänne ihmisiä, joiden arkeen valokuvaaminen voisi tuoda uusia näkökulmia ja tukea luovan ongelmanratkaisukyvyn kehittymistä?

https://www.youtube.com/watch?v=CAD4AxlPHaY[/embedyt]

Haastattelu on osa Breaksin (ent. Hobby Agency) viisiosaista blogisarjaa, jossa keskustellaan kiinnostavien suomalaisten asiantuntijoiden kanssa työelämän ja luovuuden yhdistämisestä.

 

Pääkuva: Ed Giles.