Moni ruuhkavuosiaan elävä tasapainoilee työn ja henkilökohtaisen elämän ristitulessa. Kiihkeätempoinen työelämä koettelee jaksamista samalla kun eläkeikä nousee ja työssä pitäisi jaksaa entistä pidempään. Samanaikaisesti mielessä kytee haave arjesta, johon mahtuu palkkatyön lisäksi mahdollisuus toteuttaa itseään ja elää mielekästä, täyttä elämää.

 

Miten ihminen pystyy huolehtimaan itsestään ja henkisestä jaksamisestaan samalla, kun kiivaaseen tahtiin muuttuva työelämä vaatii meitä jatkuvasti sopeutumaan uusiin asioihin?

 

Tanssiyrittäjä Aira Samulin ja asianajaja Ritva-Liisa Luomaranta ovat molemmat tehneet pitkän työuran. Vaativien töidensä ohessa he ovat pitäneet kiinni myös elämän mielekkyyden vaalimisesta. Millaisia ohjeita he antavat ihmisille, jotka kipuilevat työelämän ja täyden elämän yhdistämisen kanssa?

 

Ruoki aivojasi ja mielialaasi

 

Sekä Aira että Ritva-Liisa ovat oppineet, että aivojen ja mielialan hoitaminen merkitsevät ihmisen jaksamiselle yhtä paljon kuin liikunta ja hyvä ruokavalio.

 

“Lääketiede kehittyy ja liki kaikki ihmisen elimet voidaan vaihtaa uusiin. Aivoja ei vielä voi vaihtaa, joten niistä on pidettävä erityisen hyvää huolta. Kaikki mikä on kropalle hyväksi on myös aivoille: on nukuttava sopivasti, syötävä sopivasti ja liikuttava sopivasti. Sanovat, että tanssi on parasta aivolääkettä ja tottahan se on!” Aira hihkaisee.

 

Aivoista huolehtiminen vaikuttaa ihmisen motivaatioon oppia uusia asioita läpi elämänsä. Työelämässä uusien asioiden omaksuminen on tarpeellista, sillä joka vuosi työmarkkinoille valmistuu joukko nuoria, joilla on viimeisin tietotaito käytössään.

 

“Työelämässä ei voi eikä saa pysähtyä. On aistittava mihin suuntaan kehitys kehittyy ja muokattava omaa osaamistaan sen mukaisesti. Monipuolisesta työkokemuksesta huolimatta vanhempien työntekijöiden on pysyttävä virkeinä ja opeteltava uusia asioita, jotta he pysyisivät muutoksen aallonharjalla”, toteaa Ritva-Liisa.

 

Ihmiselämän ja työuran varrelle kuuluvat ylä- ja alamäet. Aira ja Ritva-Liisa uskovat, että ihmisen asenne on merkittävä osatekijä haastavista tilanteista selviämisen kannalta. Positiivinen, omaa pärjäämistä tukeva elämänasenne ei kuitenkaan synny naisten mukaan tyhjästä, vaan vaatii vahvaa itsetuntemusta. Jos työelämän vaatimukset uhkaavat viedä elämästä mielekkyyden ja latistaa asenteen, on panostettava aivojensa huoltamiseen.

 

“Aivoista pidetään huolta myös pitämällä mielialaa korkealla. Jos työ tuntuu yhtä hyvältä kuin harrastus, ihminen jaksaa työssään pidempään. Siksi on hyvä, että työnantajat tuovat aktiivisesti työpaikoille hyvää mieltä ja huolehtivat työntekijöidensä aivoista”, huomauttaa Aira.

 

Etsi elämääsi oikea rytmi

 

Luovuus on molempien naisten mukaan voimavara, jonka avulla ihmiset jaksavat läpi työelämän. Aira uskoo luovuuden löytyvän oikeasta elämänrytmistä.

 

“Rytmi on kaikki kaikessa. Itsestään sekä omasta viihtymisestään huolehtiminen vaatii taitoa ja rytmitajua. Kun ihminen viihtyy työssään, pääsee luovuus kukkimaan”, Aira toteaa.

 

Ritva-Liisan mielestä tasapainon ja elämänrytmin löytääkseen ihmisen on oltava välillä antajan ja välillä saajan asemassa.

 

“Olemme työelämässä yleensä antajapuolella. Annamme työllemme ja työssämme kohtaamillemme ihmisille paljon itsestämme. Jos ihminen ei välillä tankkaa, on burnout vain ajan kysymys. Erilaiset luovat harrastukset, kuten laulu, musiikki ja tanssi voimaannuttavat ja tasapainottavat elämää”, Ritva-Liisa analysoi.

 

Vaali elämän mielekkyyttä

 

Ihmisen mahdollisuus kerryttää voimaannuttavia kokemuksia on usein sidoksissa elämäntilanteeseen. Toisinaan huomiota on annettava pienille lapsille, toisinaan ikääntyville vanhemmille. Myös oma terveys vaikuttaa mahdollisuuksiin toteuttaa itseään. Tasapaino ja elämisen rytmi eivät löydy itsestään, vaan niiden eteen on nähtävä vaivaa. Tärkeintä on oppia tunnistamaan omat mahdollisuutensa nauttia voimaannuttavista kokemuksista.

 

“Tein yhdessä vaiheessa todella pitkää työpäivää. Silloin pidin mahdollisuuksien mukaan reilusti taukoa työpäivän keskellä ja lähdin vaikkapa taidenäyttelyn avajaisiin. Kun saatoin tunniksi pariksi uppoutua toisenlaiseen maailmaan ja laittaa niin sanotusti aivot narikkaan, sain uutta jaksamista työhön ja palasin virkistyneenä toimistolle”, muistelee Ritva-Liisa.

 

Jatkuvassa muutoksessa oleva työelämä vaatii ihmiseltä kykyä oppia uusia asioita läpi työuransa. Ruuhkavuodet lisäävät tähän haastetta, kun kaikki aika tuntuu menevän arjen pyörittämiseen. Työssä ja arjessa jaksamisen vuoksi meidän on tärkeää pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistamme. Panostamalla hyvinvointiimme kokonaisuutena on arkemme mielekkäämpää ja täydempää.

 

Olemme jo oppineet kiinnittämään huomiota hyvään ruokavalioon ja riittävään liikuntaan. Seuraavaksi meidän tulisi oppia myös huolehtimaan aivoistamme ja mielialastamme. Voisiko luova breikki olla juuri sitä aivolääkettä, jota sinä tarvitset?

 

Haastattelu on osa  Breaksin (ent. Hobby Agency) viisiosaista blogisarjaa, jossa keskustellaan kiinnostavien suomalaisten asiantuntijoiden kanssa työelämän ja luovuuden yhdistämisestä.